2012.01.24. 15:26 Kor: 3 Jahre

Színtrend 2012: új szőke árnyalatok

Szerző: Szécsényi István fodrász mester, az Intercoiffure Hungary alapító tagja

Milyen legyen a szőkesége?

Frizura: Stuart Bane/D & J Ambrose, London

Itt, Közép-Európában mindig az számított virtuóz feladatnak, ha valaki „szép” szőkét tudott festeni. Ám ez nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt gondoljuk. A vendég adottságai és az aktuális divattrendek mellett számos szakmai szempontot is figyelembe kell venni.

Első szabály: vedd szemügyre a vendég adottságait!

Minden esetben meg kell találni azt az optimális és esztétikus színmélységet és tónust, ami a vendégünknek a legelőnyösebb. Természetesen az arcszín a szem és a szemöldök, valamint az öltözködési szokások is befolyással vannak a célszín kialakításában.

Második szabály: élj az új lehetőségekkel!

A jelen lehetőségei a világosabbra festett szőke hajak esetében igen széles skálán mérhetőek. Kezdve a hajfestékek klasszikus színskálájával, ahol az arany, a hamvas és a világos réz tónusok voltak a jellemzőek. Itt jellemzően a festék-oxidálószer keverési aránya 1-1 arányban jelent meg, és 30-35 perc volt a hatóidő. Ezek a lehetőségek viszonylag egyszerűen alakíthatóak ki, de a változtatás mértéke is csekély eltérést mutat.

Harmadik szabály: légy precíz!

Az extra felvilágosításra alkalmas termékek akár 4-5 színmélységet is képesek tónusbiztosítás mellett elérni, még az oxidációs festékek jellemzőivel. A keverési arányok itt általában 1 rész festék - 2 rész oxidálószer. Természetesen a színbiztosításhoz megnövelt hatóidőre – 45-50 percre – van szükség.

Negyedik szabály: ne félj a blanche-tól!

A blanche, mely méltánytalanul oly rettegett terméke a fodrászatnak, biztosítja, hogy a nagymértékű felvilágosításon túlmenően a festett hajak felvilágosítása is elvégezhető. A vizuális hatóidő és a keverési arányok (1-2,5) mellett a tejföl sűrűség meghatározása is eltérést mutat a festékekkel szemben. Ám itt még csak a felvilágosítás történt meg: a tónusbiztosítás csak ezt követően történik. Ekkor már általában csak alacsony sűrűségű – 1,5-3 %-os – oxidációs szert alkalmazunk, és a keverési arány 1- 1,5 , 2. A hatóidő 15-2o perc. A blanche után alkalmazhatunk fizikai és oxidációs színezőt is.

Ötödik szabály: légy tisztában az aktuális fejlesztésekkel!

A fejlesztések eredményeképpen már blanche hatásmechanizmussal, de színképzésre alkalmas termékek is megjelentek a piacon. Keverési arányuk és hatóidejük hasonló a blanche-hoz. Használatukkal – szemben a blanche használatával – azonban nem kell második technológiaként színképzést végezni.

Hatodik szabály: légy kreatív!

A színek meghatározásakor – hasonlóan, mint az autók esetében – a gyártók sokszor fantázianeveket is alkalmaznak. Innovatív termékeik kétség kívül megkönnyítik a hajfestés folyamatát, ám ha valaki biztos szakmai tudással és sokéves szakmai tapasztalattal rendelkezik, s a színmélység és a rendszer szerint alkalmazza a hajfestékeket, akkor a szín mindenképpen biztosítva lesz. Azaz a haj színe akkor is trendi „ezüst szőke” vagy „eper szőke” lesz, ha a festék neve esetleg nem ez.

A lényeg, hogy a vendég kérése úgy teljesüljön, hogy a végeredmény esztétikus legyen.