2013.02.12. 16:32 Kor: 2 Jahre

Kevés hajból alkotni

Szerző: Szécsényi István - aranykoszorús fodrász mester

Hajdúsítás ma

Egyikünk előtt sem ismeretlen a probléma, amellyel vékonyszálú és/vagy kevés hajjal rendelkező vendégeink időről-időre szembesítenek bennünket: hajuk összeesik, lelapul, a fejükhöz tapad, nehéz formálni, hamarabb töredezik, egy bizonyos hossz elérése után nem nő meg hosszabbra. A probléma kezelésére ma már számos megoldás létezik.

 

Az ember mindig igényes volt a megjelenésére. Ha a történelmi korszakokat nézzük, a haj tömege és mérete még a hovatartozást is kifejezte. A hierarchia szigorú szabályok szerint rendelkezett a felsőbbrendűség kifejezésre juttatásában. A nagy haj mindig is a felsőbbrendűség jele volt. Akár az Alonge, a rövid, a közepes és a hosszú, akár a „Mária Antoanette”-i kis és nagy frizurák megjelenései hűen tükrözték viselőjük a társadalomban betöltött szerepét.

 

Hajpótlások egykor és ma

Természetesen ezek a túlzó megjelenések nemcsak a saját hajmennyiségből voltak megvalósíthatók. Mindig is léteztek hajpótlások, amik vagy a levágott hajak feldolgozásából készültek, vagy valami állati szőr, növényi szálak, rostok tömege volt. A levágott hajakat, állati szőröket a most is alkalmazott és tanított tresszelés különböző változataival készítjük. Az egyszerű hármas, vagy a német tressztől kezdve alkalmazhatjuk az összes változatot. A tincsek hajtömege határozza meg a tincs mennyiségét. A hossz értelem szerint a levágott haj hossza.

 

A hajdúsítás lehetőségei

A 60-as évek „pepi” divatját követte a jelen hajdúsítás első technológiája: a hajcsomózás. Vékony tincs leválasztását követően a saját haj hosszú póttinccsel van összecsomózva, ezzel hosszabbá válik a vendég haja.

Ha valaki a fonások rabja, akkor vékony felválasztásokat készítünk, majd minden fonásszálhoz hozzáteszünk vágott hosszú hajat, vagy műhajat, és nincs más dolgunk, minthogy addig fonjuk a toldalékot, ameddig tart a hossza. Így

a szilikonos gyűrű segítségével a saját hajhoz egy vékony tincset olvasztunk össze, úgy, hogy a haj nem sérül, hisz a szilikon alacsonyabb hőfokon olvad, mint ahol a haj károsodna. Ebben az esetben a haj mindennapi ápolásához „távtartós” kefe javasolt, ami biztosítja, hogy a haj teljes komfortérzetet ad.

 

Amit a tresszelésről tudni kell…

A tresszeléshez egyszerre nagy terület és hajmennyiség elkészítését is tudja biztosítani. A tenyérnyi széles, tresszelt tincsek a billenőpatent segítségével percek alatt látványos hossz- és mennyiségi változásokat képesek elérni. Ennél a technológiánál a tincsek bevágása fontos tényező, hisz itt szerepet kap a jobb és baloldal közötti különbség. Jól előkészített esetben a vendég nincs a fodrászra szorulva, hisz csak leveszi a patentek segítségével a paneleket, majd a következő alkalomnál a szükséges sorrendben felpatentolja a tincseket, és kész a hosszú, dús haj.

Ennek a kollekciónak egy fejlettebb változata, amikor egész nagy, akár tenyérnyi területet is képes lefedni a panel, a félpótrész. A gyártók természetesen a divatszíneket helyezik előtérbe, de kapható natúr színvilágú lehetőség is.

 

Parókakínálat ma

A parókák lehetőséget adnak a teljes fejen való változtatásra. A gépi műhaj lehetőségektől kezdve a személyre szabott méretvételig és az európai hajból készített, „észre nem vehető” változatig természetesen minden a piacon van.

Sőt, léteznek olyan porok, melyek a ritka hajra, fejbőrre szórva a fejbőr színét a haj színéhez hasonlóvá teszik, így a negatív látvány jelentősen csökken.

Lassan már csak a plasztikai beavatkozások, haj be- és átültetések lehetősége  van hátra a felsorolásból, de szerencsére a fodrász szerepe nem kikerülhető a folyamatokban.

 

A fodrász szerepe

Gondoljuk csak végig, kinek lenne a feladata, ha nem a fodrásznak, hogy a problémával szembesülő vendéget felkészülten és hitelesen tájékoztassa a lehetőségekről. Természetesen a mindennapi viseleteken túl az extrém kategóriába belefér az épített haj is, melyhez minden olyan haj, műhaj, hajbetét, sőt, akár az állati szőr is felhasználható az esztétikus és szükséges megjelenéshez, ami a vendég, a modell komplett összhatásához kell.

Még mindig a fodrász feladatainál maradva, ha valaki a hajvágás tárházát teljes mértékben felhasználja, akkor tud alkalmazni olyan „ritkítási, puhítási” technológiákat, amelyek biztosítják a meglévő saját haj nagyobb volumenét, dússágát és emeli a vendég szemében az ázsióját.